...

Stockholmi látnivalók – Egy hétvége a svéd fővárosban

Az észak Velencéjeként is nevezett Stockholm 14 szigetre épült és további 20.000 sziget tartozik hozzá. Nem is meglepő, hogy Európa egyik legszebb fővárosaként tartják számon. A stockholmi látnivalók rengeteg embert, köztük engem is, az első pillanatban elvarázsoltak. Hangulatos óvárosi kávézók, izgalmas gasztronómia, friss összetevők, egyedülálló építészet, kellemes klíma, lenyűgöző panorámák, rengeteg park és zöldterület jellemzik a várost. Ha még nem jártál a svéd fővárosban, ajánlom, hogy mindenképp vedd fel a bakancslistádra.

Meatballs for the people

Húsgolyó nélkül nem teljes egy svéd utazás. Ez az étterem a húsgolyókra specializálódott és mind a helyiek, mind a turisták körében népszerű. Az étterem mindig tele van. Tényleg. Kell egy kis szerencse, hogy egy szabad asztalt találj. Ez viszont ne riasszon vissza. Még ha várnod is kell, mindenképp megéri felkeresni az éttermet.

Cím: Nytorgsgatan 30

Nyitvatartás: Vasárnaptól csütörtökig 11-től 22-ig, pénteken és szombaton 11-től éjfélig.

stockholmi látnivalók

Matboden

Ezt az éttermet a Södermalm szigeten találod és nem túlzás azt állítani, hogy isteniek az ételeik. Igaz az adagok kevesebbek mint egy átlagos helyen. Ajánlják is, hogy minimum 2 fogást rendelj.

Cím: Folkungagatan 78

Nyitvatartás: Hétfőtől szombatig 5 órától.

Mariaberget

Mariaberget egy kilátópont szinten a Södermalm szigeten. A kilátás ámulatba ejtő, az egész várost belátod innen.

Tipp: Látogass el ide napnyugtakor és élvezd teljes nyugalomban a kilátást. Ilyenkor kevesebben keresik fel a kilátópontot.

stockholmi látnivalók

Gamla Stan (Óváros)

A Gamla Stan Európa egyik legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött történelmi belvárosa. A hangulatos óváros természetesen kihagyhatatlan ha Stockholmban jársz. Hagyd otthon a térképet, indulj neki céltalanul és fedezd fel úgy az utcákat.

Tipp: Keresd fel a Rosenporten utcát. Az utca végében található Stockholm legöregebb kapuja 1580-ból.

stockholmi látnivalók

Metrómegállók

Igaz Stockholmot gyalog a legcélszerűbb felfedezni, mégis érdemes meglátogatni a 100 metróállomás egyikét. A stockholmi metrórendszert a világ leghosszabb művészeti galériájaként tartják számon. Az összes megállót izgalmas és szokatlan szobrokkal, festményekkel, domborművekkel és installációkkal díszítették. A Visit Stockholm oldalán találsz egy összeállítást a legizgalmasabb megállókról.

Djurgarden

A Djurgarden a második legnagyobb sziget Stockholmban. Ha kicsit ki szeretnél szabadulni a természetbe, ez a zöld oázis a tökéletes hely. A múzeumok mellett (Vasa Múzeum, Skanzen, ABBA Múzeum) egy vidámpark is helyet kapott, sőt rengeteg szabadtéri eseményt szerveznek erre a szigetre.

Vasa Múzeum

A Vasa Múzeum a stockholmi látnivalók egyik leglátogatottabb helye. A múzeum a Djurgarden szigeten található és Stockholm egyik legizgalmasabb múzeuma. A Vasa volt egyike a legnagyobb hadihajóknak a 17. században. 1628-ban az első út után elsüllyedt a stockholmi kikötőben. 333 év múlva tudták a hajót, illetve roncsait újra a felszínre hozni. A Vasa a világ egyetlen épségben megőrzött hajója, a mai napig 98%-a eredeti. 5 emeleten tudod megtekinteni a hajó különböző részeit.

Cím: Galärvarvsvägen 14

Nyitvatartás: Júnis 1-től augusztus 31-ig 8:30-tól 18 óráig, szeptember 1-től május 31-ig 10 órától 17 óráig (szerdánként este 8-ig). A múzeum január 1-jén és december 23.a és 25.e között zárva tart.

Árak: Felnőtt: 130 SEK, diákok: 110 SEK, a belépés 18 éves korig ingyenes.

Fotografiska

Ez a kortárs fotókiállítás a világ egyik legjelentősebb ilyen jellegű gyűjteménye. Az épület maga is említésre méltó. Az art nouveau stílusú ipari épület 1906-ban épült és 2010 óta ad otthont a kiállításnak. A kiállításokon kívül koncerteket hallgathatsz, ehetsz, ihatsz vagy akár egy fotókurzust is meglátogathatsz.

Cím: Stadsgårdshamnen 22

Nyitvatartás: Vasárnaptól szerdáig 9-től este 11-ig, csütörtöktől szombatig 9-től hajnali 1-ig.

Árak: Felnőtt: 165 SEK, diákok és nyugdíjasok: 135 SEK, a belépés 12 éves korig ingyenes.

Hajótúra

Stockholm amellett, hogy 14 szigetre épült, több ezer kisebb-nagyobb szigettel is büszkélkedhet. Egy hajóút szintén egy egyszerű és kedvelt módja a város felfedezésének. Sok társaság kínál városnéző túrákat, nekünk Archipelago túrára esett a választásunk, amelyet meleg szívvel tudok ajánlani. Hála ennek a 2,5 órás túrának, egy tökéletes betekintést tudsz nyerni Stockholm szigetvilágába és érintetlen természetébe.

stockholmi látnivalók

Dunke Design & Vintagefabriken

Nem igazán egy stockholmi látnivaló, viszont ha te is annyira a vintage üzletek szerelmese vagy, mint én, ez a két hely neked való. Stockholm tele van kisebb régiség és secondhand üzletekkel. A Dunke Design és a Vintagefabrik kicsit messzebb van a belvárostól, viszont megéri mindenképp az utat. A Dunke Design Stockholm legkisebb bútorboltja, a Vintagefabrikben kézzel készített vintage ruhákat, eredeti posztereket és rengetek kisebb dekorációs tárgyat árulnak.

Cím: Svandammsvägen 8

Nyitvatartás: Dunke Design: szombat és vasárnap déltől 16 óráig, Vintagefabriken: csütörtök és péntek déltől 18 óráig, szombat és vasárnap déltől 16 óráig.

Te jártál már Stockholmban? Melyik stockholmi látnivalók tetszettek a legjobban?

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük