...

Hosszú hétvége Szlovéniában – Ljubljana, Bled és Bohinj

Egy hosszú hétvége Szlovéniában tökéletes, ha kicsit ki szeretnénk mozdulni a megszokott környezetünkből és csak egy pár napunk van egy (vagy több) város felfedezésére. Szlovénia könnyen megközelíthető vonattal és busszal, persze a leggyorsabb és legrugalmasabb, ha autóval indulunk neki. Mi 4 nap alatt 3 szlovén várost látogattunk meg és egyszer sem éreztük úgy, hogy az idő kevés lett volna Ljubljana, Bled és Bohinj felfedezésére.

Ljubljana

Egy hosszú hétvége Szlovéniában nem is kezdődhetne jobban, mint a főváros látogatásával. Ljubljana gyalogosan 2 nap alatt tökéletesen bejárható. A város maga nem nagy, viszont rengeteg kincset rejt.

Vár

A várból csodálatos látvány tárul elénk a városra és a környező hegyekre. Siklóval is meg lehet közelíteni a várat, de ha kicsit másra vágysz, ajánlom, hogy a Reber nevű utca felől közelítsd meg. Öreg és részben elhagyatott házak mentén vezet fel egy lépcső a várba. A lépcső végéről gyönyörű kilátásban lesz részed Ljubljana déli részére.

hosszú hétvége Szlovéniában

Kljucavnicarka ulica

A vár alatt található keskeny utca egy különös és egyedülálló művészeti installációval büszkélkedhet. Az utca közepén rézből készült fejeket találhatsz, néha felismerhetetlenségig eltorzulva és összemosódva a többivel. Ha figyelmesen járod a várost, még több ilyen alkotással fogsz találkozni.

Hajókázás

Remek kikapcsolódás, ha már meguntad a rengeteg sétát. A Ljubljanica folyón egész hosszan úsznak fel és le a hajók, megmutatva mindent a környéken. Ha szerencséd van, még hódokat és vidrákat is láthatsz a hajókázás során.

hosszú hétvége Szlovéniában

Tivoli Park és a Hotel Bellevue

Csak egy kőhajításnyira van a városközponttól, a Tivoli Park egy remek hely a kikapcsolódásra. Ljubljana legnagyobb és legszebb parkja 1984 óta védett. A zöld pázsitok tökéletesek, hogy élvezd a napsütést és egy felejthetetlen időt tölts el a természetben. A park keleti oldalán található az elhagyatott Bellevue szálloda. A szállodát mindenki a saját felelősségére látogassa, mégis úgy érzem, ez egy igazi rejtett kincse a szlovén fővárosnak. A valaha lenyűgöző szálloda, Ljubljana fontos társadalmi és kulturális központja volt. A több mint 100 éves épület már többször is leégett, utoljára 2014-ben. A kár akkora volt, hogy már nem újították fel a szállodát. Azóta áll ott üresen.

hosszú hétvége Szlovéniában

Metelkova

A streetart kedvelői nagy valószínűséggel már ismerik a Metelkovát, legalábbis hallásból. A Metelkova egy katonai laktanyából átalakított alternatív kulturális központ A kulturális központ kiállításoknak, partiknak, fesztiváloknak, koncerteknek, előadásoknak és egy hosztelnek ad otthont. Az egész terület graffitivel, szobrokkal és más kreatív alkotásokkal van tele.

hosszú hétvége Szlovéniában

Truberjeva cesta 72

A Truberjeva cesta 72-es szám alatt levő kerékpárgyárként működő terület 15 évig elhagyatottan állt. 2006-ban egy csapat művész és diák elfoglalta a területet és a gyárat egy közösségi hellyé alakították át. A következő 10 évben több mint 30 helyiség jött létre, ahol hátrányos helyzetűek és menekültek találtak maguknak otthont. Szinte minden megtalálható ezen a területen, műtermektől kezdve, közös konyhán és könyvtáron keresztül a kerékpár üzletig.

hosszú hétvége Szlovéniában

Sárkány híd

Szlovénia első vasbeton hídja ma a város egyik jelképe. Az 1901-ben épült hidat még Ferenc-József császár uralkodásának 40. évfordulójára építették.

Pop´s Place

Nem túlzás, ha azt állítom, hogy itt ettem életem legjobb hamburgerét. Úgy érzem, ezzel nem csak én vagyok így, az étterem majdnem mindig tele van. A helyi és nemzetközi kézműves sörök széles választéka tette kerekebbé a látogatásunkat. Mindemellett a nagy hajtás ellenére a személyzet is mindig irtó kedves és mindig találnak pár szabad percet, hogy ajánljanak neked egyet a sörök közül.

Cím: Cankarjevo nabrezje 3

Nyitvatartás: Minden nap déltől éjfélig.

Nostalgija Café

A Nostalgija nem egy mindennapi kávézó. Amint belépsz egy időutazásban lesz részed. A dekoráció és a bútorok az 50-es/60-as évek a hangulatát idézik. Jukeboxok, alacsony fotelek és dohányzóasztalok, egy retro Hoover porszívó, fodrászszékek és egy régi pénztárgép adják a kávézó vintage hangulatát. Hétvégente különböző programokat, legtöbbször koncerteket, szerveznek ide. Nekem hamar a kedvenc ljubljanai kávézómmá vált. Ha te is rajongsz a vintage designért, nem hagyhatod ki ezt a helyet.

Cím: Krakovski nasip 4

Nyitvatartás: Hétfőtől csütörtökig 10-től éjfélig, pénteken és szombaton 10-től hajnali 1-ig, vasárnap 10-től délután 5-ig.

hosszú hétvége Szlovéniában

Neboticnik Café

Az biztos, hogy egy egyedülálló élményt nyújt 50 méter magasban kávézni az első felhőkarcolóban Európa ezen részén. Nem is beszélve a kilátásról, ami gyönyörű. A múltban a társadalmi élet középpontja volt a Neboticnik kávézó. A 90-es években bezárták a helyet, viszont 2010-ben újra megnyitotta kapuit.

Cím: Stefanova ulica 1

Nyitvatartás: Vasárnaptól szerdáig 9-től hajnali 1-ig, csütörtöktől szombatig 9-től hajnali 3-ig.

hosszú hétvége Szlovéniában

Klobasarna

Kevés szlovénebb dolog van, mint a kranjska klobasa (kolbász), ami egy hagyományos vasárnapi vacsora elengedhetetlen étele. A Klobasarna gyorsétterem a város szívében található. A hely maga kicsi, de hangulatos és az ételek isteniek. A kolbászokat frissen sült kenyérrel, mustárral és tormával szolgálják fel.

Cím: Ciril-Metodov trg. 15

Nyitvatartás: Hétfőtől szombatig 11-től 23 óráig, vasárnap 11-től délután 3-ig.

Bled

Egy hosszú hétvége Szlovéniában nem teljes a Bledi-tó látogatása nélkül. Ljublanából naponta többször is indulnak buszok, de autóval mégis gyorsabb és könnyebb eljutni Bledbe. A csodás tó és a közepén fekvő sziget Európa legszebb látnivalói közé tartozik.

Panoráma séta

A tó körüli 6 kilométer hosszú sétaút lehetővé teszi, hogy minden szögből megcsodáljuk a tavat, a kis szigetet és a rajta levő templomot.

hosszú hétvége Szlovéniában

Vár

Az 1004-ben épített várat is érdemes felfedezni. A vár maga is lenyűgöző, de az elénk táruló panoráma Bledre és a környékére mindent visz.

Café Belvedere

Hallottál már a bledi krémesről? Nem? Akkor épp itt az ideje, hogy kipróbáld. A Belvedere kávézóban pedig a legjobbat lehet kapni. A kávézó teraszáról csodálatos kilátás nyílik a tóra. Nincs is jobb ilyen gyönyörű látvánnyal fogyasztani a krémest.

Cím: Cesta svobode 18

Nyitvatartás: Minden nap 11-től este 7-ig.

Bohinj

Bledtől már csak egy köpésnyire található a Bohinji-tó, Szlovénia legnagyobb tava. Mi itt már csak egy rövid sétát tettünk, viszont akinek ideje engedi, egy 21 kilométeres körtúrát tehet meg. Ha nem szeretnél egy ilyen hosszú kirándulásnak nekiindulni, alternatív programként felmehetsz a Vogel hegyre. A tó délnyugati sarkában fekvő Ukanc településből egy felvonóval juthatsz fel és csodálhatod meg a kilátást a Bohinji-tóra.

hosszú hétvége Szlovéniában

Egy hosszú hétvége Szlovéniában nagy élményt tud szerezni az egész családnak. Te már jártál Szlovéniában? Mik a kedvenc helyeid?

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük