...

Vonattal Európában – Mit kell tudni az InterRailről?

Gondolkoztál már azon, hogy vonattal utazd be Európát? Ha igen, akkor itt jó helyen jársz. Ebben a bejegyzésben megosztok minden hasznos információt és tippet, amit az InterRail bérletről tudnod kell. Egyet viszont szeretnék már az elején elárulni, vonattal Európában egy hatalmas élményt fog nyújtani.

Az InterRail összeköti az egész kontinenst és könnyűvé teszi Európa beutazását. Nincs más dolgod, mint megvenni az InterRail bérletet és már utazhatsz is Európa legszebb városaiba. Egyszerűen csak hátradőlni és élvezni a szebbnél szebb tájakat a vonat ablakából. Jól hangzik, igaz? Az InterRail számomra a függetlenség utáni vágyat szimbolizálja. A spontaneitás nem ismer határokat. Nem kell az egész utat előre megszervezned, ma eldöntheted melyik városba szeretnél holnap utazni. Vonattal Európában életem egyik legnagyobb élménye volt és meleg szívvel tudom mindenkinek ajánlani.

Mi is az az InterRail?

Az InterRail egy utazási lehetőség, amely lehetővé teszi, hogy vonattal beutazd Európát. Az InterRail jegy 31 európai országba érvényes. Véleményem szerint ez az egyik legjobb módja Európa felfedezésének.

vonattal európában

A bérletek típusai és árai

InterRail Globális Bérlet

A Globális Bérlettel korlátlanul utazhatsz mind a 31 országban. A árak a jegy típusától és az utazó korától függenek (27 éves kor alatt jóval olcsóbbak a jegyek). A jegyek fajtáit és pontos árait ezen az oldalon találod.

InterRail Egyországos Bérlet

Ahogy a neve is elárulja, ez a bérlet egy országra koncentrál. 3, 4, 5, 6 vagy 8 napot utazhatsz ezzel az Egyországos Bérlettel egy hónap alatt. Az árak függenek attól, hogy melyik országot hány nap utazással szeretnéd felfedezni. Az országok listáját illetve a pontos árakat ezen az oldalon találod.

Prémium Bérlet

Ez a bérlet típus Spanyolországba és Olaszországba érvényes és ingyenes helyjegyfoglalást biztosít. Így mindig találsz egy helyet a választott járatokon, anélkül, hogy ki kéne fizetned a helyjegy felárát. A pontos árakat ezen az oldalon találod.

Fontos: Az InterRail bérletek nem érvényesek a tartózkodási országodban. Ennek az oka, hogy az ingázók ne éljenek vissza a bérlettel. Az InterRail célja, hogy megismerd Európát. A Globális Bérlet azonban magába foglalja az országodból való ki és beutazást.

A bérletek vásárlása

A bérleteket legegyszerűbben online tudod megvásárolni. Ha eldöntötted melyik a neked való bérlet, már csak egy érvényes útlevélre vagy személyi igazolványra van szükséged. A bérletet ezután elpostázzák neked. A bérleten kívül egy táblázattal ellátott papírlapot, egy úgynevezett utazási naplót is kapsz. Ebbe a táblázatba kell minden utazás dátumát indulási és ékezési helyét feltüntetned. Ezt sose felejtsd el. Az InterRail bérleted csak a kitöltött táblázattal, az útleveleddel illetve személyi igazolványoddal és magával a bérlettel közösen érvényes.

Kell helyjegyet váltani?

Helyjegy foglalás a legtöbb éjszakai és nagy sebességű vonatra kötelező. Látogass el erre az oldalra, itt megtalálsz minden információt, melyik vonatokra kell és hogyan tudod a helyjegyet megváltani. A főszezonban (májustól szeptemberig) ajánlott a helyjegyeket mielőbb megvenni, a kedvelt vonatok hamar megtelnek. Ne feledd, a helyjegyfoglalás nem cserélhető vagy visszatéríthető. Ha több időd van és rugalmas vagy, ki tudod kerülni a kötelező helyjegyek megvételét. Viszont ha időt szeretnél megtakarítani, a helyjegyek megvétele elkerülhetetlen lesz.

vonattal európában

Vonattal Európában – Személyes tippek

  1. Szánj rá elég időt és gondold jól át melyik a neked való bérlet. Lehet hogy 2 darab Egyországos Bérlettel olcsóbban kijössz, mint ha egy Globális Bérletet vennél.

  2. Mindig írd fel a szálláshelyeid pontos nevét és címét.

  3. Az összes városban a turistainformációnál be tudsz szerezni ingyenes térképet. Ha környezettudatosabban szeretnél utazni, ajánlom a maps.me ingyenes offline térképet. Ez az offline térkép sok hasznos információt, pályaudvarokat, szálláshelyeket, éttermeket, kávézókat stb. mutat.

  4. Ha már az alkalmazásokról beszélünk, az InterRail App segítségével még offline módban is utána tudsz nézni a vonatösszeköttetéseknek. Az alkalmazás azt is mutatja melyik vonatokra szükséges helyjegyet váltanod.

  5. Utazz éjszakai vonatokkal, hogy időt és pénzt spórolj. Az éjszakai vonatok a legtöbb esetben úgy vannak kialakítva, hogy kényelmesen tudj aludni.

  6. Ha már előre megtervezted, melyik városokat szeretnéd meglátogatni, foglald le a helyjegyeket és szálláshelyeket minél korábban. A kedvelt járatok és szálláshelyek hamar megtelnek. Mindemellett olcsóbban kijössz, ha nem az utolsó pillanatra hagyod a foglalást.

  7. Legyél nyitott. Ne félj segítséget kérni, ha eltévedtél vagy csak tippekre van szükséged. Egy utazás alatt nagyon könnyen lehet új ismeretségekre szert tenni és ki tudja, lehet néhány barátság egy életre megmarad.

  8. Poggyász: Ne feledd, a kevesebb néha több. Senki nem szeretne 30 kilót cipelni a hátán minden nap. Pakolj okosan és csak azt vidd magaddal, amire tényleg szükséged lehet. Mosni az útközben is tudsz, így bőven elég, ha csak egy kisebb hátizsákot viszel magaddal. Hidd el, nem fogod megbánni.

  9. Adj esélyt a kisebb városoknak. A legtöbb utazót inkább a fővárosok vonzzák, így nem is csoda, hogy itt nagyobb tömegekkel kell számolnod. Európa tele van szép és izgalmas kisebb városokkal, amik a legtöbb utazó előtt még ismeretlenek. Mért ne használnád ki ezt?

  10. Használd ki az InterRail előnyeit. A bérleted nem csak a vonatokra, hanem egyes országokban a buszokra és a kompokra is érvényes. Más országokban kedvezményes belépést biztosít a múzeumokba és hajókirándulásokra. Az InterRail App-en megtalálod, milyen ajánlatok vannak a résztvevő országokban.

Remélem ez a kis összefoglaló meghozta a kedved az InterRailhez. Most rajtad a sor, utaznál vonattal Európában? Melyik városokat látogatnád meg mindenképp?

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük