A legszebb új-zélandi túrák

Új-Zéland a festői túráiról és a összetett kiránduló útvonalairól ismert. Összesen több ezer kilométer túraút található, a pár órás sétáktól a több napos kirándulásig. Új-Zélandon töltött időm nagy részét én is kirándulással töltöttem. Ezért bátran merem állítani, hogy Új-Zéland az egyik legjobb ország, ha kirándulni vágyik az ember. A természet annyira sokszínű és egyedi, hogy már csak ezért is megéri sokat kirándulni. Emellett a feltételek is optimálisak: rossz infrastruktúra, hiányzó táblák, elhagyatott és szemetes útvonalak és menedékházak nem léteznek. A DOC (Department of Conservation) felelős a természet védelméért és megőrzéséért illetve a túrautak és szálláshelyek karbantartásáért. Az új-zélandi túrák az itteni utazásom fénypontjai voltak, így gondoltam megosztom veled a kedvenc túráimat.

Tama Lakes – Tongariro Nemzeti Park

A Tongariro Alpine Crossing a legtöbb Új-Zélandra vágyó utazó előtt nem ismeretlen. Azt viszont kevesen tudják, hogy a Tongariro Nemzeti Parkban van egy másik, szintén ámulatba ejtő túraútvonal. A Lower és Upper Tama Lake két kráter tó 1200 és 1314 méterrel a tengerszint felett. Ehhez a két tóhoz vezet ez a kirándulás. Gyönyörű természet és egy lélegzetelállító látvány fogad majd téged mindkét tónál, így érdemes ezt a részét is megnézni a nemzeti parknak.

Az út első szakasza egyszerű, de az egyre nehezebb lesz. Az emelkedő elég csúszós lehet, főleg ha hó borítja a táját. A látvány a vulkánra és a tavakra viszont kárpótolni fog mindenért.

Tipp: Tegyél visszafelé egy kitérőt a Taranaki vízeséshez. Ez egy nagyszerű hely a pihenésre.

Időtartam: 5-6 óra

új zélandi túrák

Mount Aspiring Nemzeti Park

A Mount Aspiring Nemzeti Park maga a paradicsom, tele szebbnél szebb hegyekkel, hegyi tavakkal, gleccserekkel és völgyekkel. Rengeteg rövidebb túraútvonalat találsz a nemzeti parkban, de a több napos kirándulásokból sincs hiány.

Nekem egy rövidebb túrára esett a választásom. Az út az Aspiring Hut-ig túlnyomórészt füves területen keresztül halad és a dombokról gyönyörű kilátás tárul eléd a völgyre. A friss levegőről ne is beszéljünk. Az út farmokon is keresztül vezet, így ne lepődj meg ha pár juh is keresztezi majd az utadat.

Ha elértél a faházig ne fordulj azonnal vissza. Menj még tovább egy kicsit, hogy egy pillantást vethess a Mount Aspiring-ra. Ha a felhők el is takarják a hegyet, érdemes várni, a felhők a legtöbb esetben hamar továbbállnak.

Időtartam: 3 óra

új zélandi túrák

Roys Peak túra – Wanaka

A csodálatos kilátást a Roys Peak-ről biztosan láttad már képeken. Ennek a kilátásnak köszönhetően lett ez a túra az elmúlt években elég felkapott. 1578 méter magasan egy lélegzetelállító panoráma tárul eléd a Wanaka tóra és a Mount Aspiring-ra.

Egy meredek cikcakkos út vezet fel a csúcsra. A hőmérséklet nagyon gyorsan tud változni, ezért mindenképp vigyél magaddal meleg ruhát és sok vizet. Ez a túraútvonal is magánterületen megy keresztül. Juhok futkosnak mindenhol és az út az ellési időszak alatt zárva tart (október 1. és november 10. között).

Tipp: Körülbelül fél órányira a csúcstól van egy klassz kilátópont, ahonnan csodás képeket tudsz készíteni.

Időtartam: 5-6 óra

új zélandi túrák

Hooker Valley túra – Mount Cook Nemzeti Park

A Hooker Valley túra igazából egy könnyebb séta a Hooker folyó mentén. A séta egy gleccsertónál végződik, egy ámulatba ejtő látvánnyal a Mount Cook-ra, Új-Zéland legmagasabb hegyére. Az úton három függőhídon kell átkelned, miközben úszó jéghegyeket csodálhatsz meg. Miután te is elsétáltál a tóig, biztosan érteni fogod, miért is ez Új-Zéland legkedveltebb túraútvonala.

Időtartam: 2,5 óra

új zélandi túrák

Mount Somers

Az túra a Mount Somers csúcsára nem egyszerű. A legjobb, ha egy egész napot rászánsz a kirándulásra.

Az út első szakasza egy bükkfaerdőn vezet keresztül, ahol a talaj nem stabil és könnyen kicsúszhatsz. Ha az erdőt magad mögött hagytad, megkezdődik az emelkedő a csúcshoz. Az út lényegében nincs kiépítve, piros rudak jelzik, hogy nagyjából merre kell haladnod és a köveken itt is könnyen meg lehet csúszni.

Most biztos azt kérdezed magadtól, akkor miért is ajánlom ezt a túrát? Egyrészről hihetetlen sikerélményben lesz részed amint felértél a csúcsra, másrészről pedig egy leírhatatlanul szép kilátás vár téged a csúcson.

Ha ez még nem volt elég kaland, egy másik utat is választhatsz visszafele. A hegy másik oldalán is vezet egy út, de itt semmi jelzés, semmi kitaposott ösvény nem mutatja, merre kell menned. Sőt ezen az oldalon a szél is erősebb, engem többször is majdnem felborított. Ezt az utat csak tapasztaltabb kirándulóknak ajánlanám.

Időtartam: 10 óra

új zélandi túrák

Sawcut Gorge

A Sawcut Gorge egy 150 méter mély és 2 méter széles szurdok a déli szigeten. Az út a szurdokig egy folyó mentén vezet, amit többször is keresztezned kell majd. Itt két opció jöhet szóba: vagy szikláról sziklára ugrálva jutsz át vagy simán keresztül sétálsz a folyón. Esőben az ugrálós módszer nem a legbiztonságosabb, a kövek csúszósak lehetnek. Forró nyári napokon ez egy tökéletes hely a kirándulni vágyóknak, a legtöbb helyen úszni is mehetsz.

Sajnálatos módon ez a túraútvonal jelenleg le van zárva. A DOC honlapján informálódhatsz az aktuális helyzetről.

Időtartam: 3 óra

új zélandi túrák

Castlepoint

Világítótornyával, lagúnájával és sziklafalaival a Castlepoint egy kedvelt hely az északi szigeten. Inkább rövidebb sétákat találhatsz itt. Nekem az egyik kedvenc sétám a világítótoronyhoz vezet. Innen csodaszép kilátás nyílik a lagúnára és az óceánra. A lagúna másik oldalán van még egy út, ahol teljesen fel lehet mászni. Véleményem szerint a kilátás innen még impozánsabb. Számomra az új-zélandi túrák fénypontja volt a Castlepoint.

Tipp: Minél korábban gyere ide, hogy nyugalomban élvezhesd a kilátást.

Időtartam: Bármelyik séta maximum fél óra.

új zélandi túrák

Cape Kidnappers

A Cape Kidnappers a Hawke öböl délnyugati részén terül el és 2 madárkolóniának (tengeri szula) is otthont ad. Az idevezető út legmeghatározóbb látványossága a sziklás partfal. A legkönnyebben apályban, a strand mentén gyalog tudod elérni a Cape Kidnappers-t. Viszont időben el kell indulnod vissza, különben a víz elvágja az utad és várnod kell a következő apályig.

Időtartam: 5 óra

új zélandi túrák

Neked melyik új-zélandi túrák voltak a kedvenceid?

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük