...

Délkelet-ázsiai utazás – 11 tuti tipp az első utadhoz

Az első délkelet-ázsiai utazás egy hatalmas kultúrsokk a legtöbb utazónak. Nem csak egy új kultúrával fogsz megismerkedni, hanem az ételek és az emberek szokásai is szokatlanok lesznek. Én személy szerint azonnal beleszerettem Délkelet-Ázsiába és azóta célom, hogy minél több országot beutazzak. Ha téged is vonz Délkelet-Ázsia és szívesen ellátogatnál ide, nem árt pár dologra előre felkészülni. Nekem már kétszer volt szerencsém utazni a világ ezen csodás részén és itt az ideje, hogy megosszam veled a leghasznosabb tippjeimet.

1. Legyen nálad mindig apró vagy kisebb értékű papírpénz

Mindegy, hogy a piacon vagy a helyi buszon, az apró pénz mindig hasznos. Sok buszvezető nem tud (vagy nem akar) nagyobb összegből visszaadni, illetve egy alku után a piacon is rosszul veszi ki magát, ha egy nagyobb címletet húzol elő a zsebedből.

2. Tanulj meg 1-2 szót az adott nyelven

Neked nem kerül semmibe megtanulni pár szót, viszont a helyiek hihetetlenül fognak neki örülni, ha az ő nyelvükön szólalsz meg. A Lonely Planet-nek nagyon jó szólásgyűjteményei vannak az összes délkelet-ázsiai nyelvhez.

3. A helyi ételeket kipróbálni

Nem azért vagy itt, hogy a Starbucks-ba vagy a McDonalds-ba rohangálj. Még ha esetleg rossz tapasztalatot szereztél, ez ne akadályozzon meg benne, hogy újra kipróbáld a helyi ételeket.

Tipp: Mi az egész délkelet-ázsiai utazás alatt olyan utcai árusokhoz vagy kisebb éttermekbe ültünk be, ahol sok helyi is evett. Az csak jót jelent, ha ők is ott esznek.

délkelet ázsiai utazás

4. Hasonlítsd össze az árakat a délkelet-ázsiai utazás alatt

Ne béreld ki az első robogót vagy vedd meg az első nadrágot amit látsz. Szánj rá egy kis időt és kérdezz rá több helyen az árakra. Ez a kisebb utazási irodákra is igaz. Az árbeli különbségek nagyok tudnak lenni egy túrára vagy egy buszra, attól függően, melyik utazási irodánál vetted meg a jegyed.

5. Ne félj alkudni

Egyes helyeken, például a piacokon vagy egy tuk tuk-ba való beszállás előtt, nem árt alkudni. Igazából ezeken a helyeken ezt el is várják tőled.

6. Ne várj rá hogy az autó megálljon

Hiába van zebra vagy piros a lámpa, a legtöbben nem állnak meg, hogy átengedjenek. Mondjuk ez inkább a kisebb városokra jellemző. De mielőtt órákat várnál a tökéletes alkalomra, indulj el. Hidd el, ők is figyelnek rád és ki fognak kerülni. A lényeg, hogy ne állj meg az út közepén és ne kezdj el hirtelen átrohanni az úttesten.

7. Légy nyitott

Ne félj segítséget kérni, ha nem tudod az utat és eltévedtél. Mindegy, hogy a helyiek vagy más utazók, biztos szívesen útba fognak igazítani. Mindemellett szerintem nem érdemes előre megtervezni az egész utat. Szinte minden nap újabb és újabb tippeket fogsz kapni, mit érdemes megnézni. Ha már előre megvettél minden jegyet és lefoglaltad az összes szállást, nehezebb lesz teljesen más útvonalon tovább haladni.

8. Számolj több idővel, ha buszozol vagy vonatozol

Hiába 3 óra a menetidő, az esetek többségében nem fogod elérni a következő állomásod az adott időn belül. Főleg a kevésbé kiépített országokban (Mianmar vagy Laosz) kell jóval több idővel számolni. Készítsd fel magad lélekben előre, hogy elkerüld az idegeskedést a délkelet-ázsiai utazás alatt.

délkelet ázsiai utazás

9. Legyen nálad mindig pulcsi és hosszú nadrág, ha utazol

A délkelet-ázsiai országokban szeretik a légkondit 15 fokra állítani a buszokon és vonatokon. Tehát nem árt, ha jól fel vagy öltözve.

10. Maps.me

A mai világban már (majdnem) mindenki okos telefont használ, így semmi akadálya, hogy különböző alkalmazásokat töltsünk le. A maps.me nevű alkalmazás egy ingyenes offline térkép, ami minden hasznosat mutat, amit egy utazás során igénybe vennél: pályaudvarokat, éttermeket, kilátókat, nevezetességeket, sőt még tippeket is, hogy mit érdemes meglátogatni. Mi például ennek köszönhetően találtunk Baganban olyan templomokat, ahol egy lélek sem volt és teljes nyugalomban tudtuk nézni a naplementét.

11. Legyen nálad mindig egy WC papír guriga

Minden helyzetben jól tud jönni, mindegy hogy pisilni kell vagy az orrod folyik.

Ha neked is van 1-2 hasznos tipped egy délkelet-ázsiai utazás előkészületeihez, oszd meg velünk itt. Kíváncsian várom.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük