...

7 érv az egyedül utazás mellett

Én nem mondom magam tipikus egyedül utazónak. Igaz első nagyobb utam egyedül vezetett Új-Zélandra, de amióta megismertem Robint, a legtöbbször vele utazom. Mégis mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer próbálja ki az egyedül utazást. Nem kell rögtön a legtávolabbi országot megcélozni, elég ha egy másik európai városba mész egyedül és töltesz el ott pár napot. Itt ráérzel az egyedül utazás ízére és ha ez jól sikerült, jöhet akár egy nagyobb út távolabbi úti céllal.

Az egyedül utazás mára már egy nagyon elterjedt és kedvelt utazási fajta. Rengeteg blogot találhatsz az interneten, ahol hasznos tippeket és élménybeszámolókat olvashatsz. Bármennyire is ijesztően hangzik elsőre, ez ne riasszon vissza. Az egyedül utazás manapság már egy elég biztonságos utazási mód. Persze vannak országok, ahol nőként egyedül veszélyesebb, de ha előre tájékozódsz az adott országról, nagy baj nem történhet. Sajnos balesetek mindig, még a saját környezetedben is történhetnek, de mint már említettem, ez ne tartson vissza.

Természetesen akadnak olyan emberek, akik semmiképp nem tudják elképzelni, hogy egyedül vágjanak neki egy ilyen kalandnak. Mindenkinek más igényei vannak és más környezetben érzi jól magát. Viszont azt garantálni tudom, ha egyedül is indulsz neki az útnak, sokáig nem maradsz magányos. A diákszállókon számos más utazókat ismersz majd meg, akikkel akár együtt is utazhatsz tovább. És az egész út alatt mindig találsz majd újabb és újabb útitársakat. A végén pedig örülni fogsz annak a pár órának, amit egyedül tölthetsz el.

1. Jobban megismered önmagad

Egyedül vagy egy új, ismeretlen helyen és új kihívásokkal kell majd szembenézned. Megismered az erősségeidet és gyengeségeidet, hogy hogyan reagálsz különböző szituációkban és hogy hol vannak a határaid. Jobban oda fogsz figyelni a saját gondolataidra és ezáltal egy mélyebb, intimebb kapcsolatba kerülsz önmagaddal. Egy egyedül utazás során rá fogsz jönni, mi az igazán fontos számodra és mit is részesítesz igazán előnyben.

2. Nem kell kompromisszumokat kötnöd

Szabadabb és rugalmasabb vagy. A terveidet eldobhatod és spontán újakat csinálhatsz. Nem kell másokra tekintettel lenned, azt csinálod és arra mész tovább, amihez neked kedved van.

3. Jobban vigyázol magadra

A legtöbb esetben nincs ott más, aki vigyáz rád vagy segít rajtad. Így magadnak kell mindig egy megoldást találnod. Egy egyedül utazás után jobban fogsz hallgatni a belső hangodra és ha rossz előérzeted van egy dologgal kapcsolatban, nem fogod végigcsinálni, csak mert kalandra vágysz.

egyedül utazás

4. Több önállóságot és önbizalmat ad az egyedül utazás

Nem kérdés, hogy az egyedül utazás önállóbbá fog tenni. Ez az önállóság idővel növelni is fogja az önbizalmadat. Olyan problémákat fogsz megoldani, amiről nem hitted volna, hogy ilyen egyszerűen megbirkózol vele és a terveid sikeres végrehajtása is hozzájárul majd ehhez.

5. Másokban is jobban megbízol

Idegen emberekben megbízni nem könnyű. Főleg, mert az újságok és a híradó csak a rossz dolgokkal vannak tele. Viszont ha utazol, látni fogod, hogy ez nem így van és mennyi jó szándékú és segítőkész ember van ezen a földön.

Engem Új-Zélandon ért nagyon sok ilyen kellemes meglepetés. Mindegy hogy helyi vagy utazó, mindenki egytől egyig önzetlen és segítőkész volt. Ha kicsit elveszetten nézelődtem, merre is menjek, azonnal ott termet legalább öt ember és felajánlotta a segítségét. A utazókat helyiek fogadják be és megengedik nekik, hogy a sátraikat a kertjükben verjék fel. Sőt még főznek is nekik és zuhany lehetőséget is biztosítanak. Mindezt úgy, hogy nem várnak el cserébe semmit.

6. Folyamatosan tanulsz

Ha egyedül utazol, többet fogsz társalogni a helyiekkel és jobban megismered az országukat, a kultúrájukat, a szokásaikat és a nyelvüket is. Mindemellett magadról is folyamatosan tanulni fogsz. Megtanulod azt is, hogyan legyél egyedül és rájössz, hogy a magaddal töltött idő értékes és igenis szükséged van rá. Az egyedül utazás bővíteni fogja a látókörödet és át fogsz értékelni dolgokat, amik esetleg már évek óta beléd rögzültek. Újabb hobbikra fogsz szert tenni és tágítani fogod az érdeklődési körödet.

7. Könnyebben veszed a dolgokat

Ha valami nem úgy alakul, ahogyan tervezted, nem fog összedőlni a világ. Míg ez otthon esetleg jobban magával vinne, az utazás alatt könnyebben fogsz továbblendülni rajta.

Gondolkozz el rajta, hogy mihez lenne kedved és mennyi ideig szeretnél úton lenni. Valamennyi félelem lesz benned az elején, de ez teljesen normális. Viszont ez hamar el fog múlni és remek tapasztalatokat fogsz szerezni az egyedül utazás során. Az újonnan megismert emberek és helyek új perspektívákat adnak majd, amit valószínűleg otthon nem kapnál meg. És sose feledd, az élmények akkor is értékesek, ha egyedül éled át őket.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
2 hozzászólás

Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük