Környezetbarát autós túra

Új-Zélandot egy autóval utaztam be és ebben is éltem majdnem 3 hónapig. Ez az élmény annyira magával ragadott, hogy azóta az autós túra egyik kedvenc utazási módommá vált. Az autós túrák kényelmesek. Csak beülsz az autódba/lakókocsidba és már útnak is indulhatsz és felfedezheted a legeldugottabb helyeket. Egy autós túra szabadabbá tesz, akkor és oda mehetsz, ahova szeretnél. Mivel egy már ideje környezettudatosabban élek, így ez az utazásnál is fontos szemponttá vált. És egy környezetbarát autós túra egyáltalán nem lehetetlen. Ha te is szereted autóval felfedezni a világot és még tippeket keresel, hogyan teheted ezt környezetbarátabbá, akkor jó helyen jársz. Ebben a bejegyzésben összeírtam 18 tippet a környezetbarát autós túrákhoz.

környezetbarát autós túra

1. Ne vidd túlzásba a csomagokat. Csak annyit pakolj, amennyire tényleg szükséged lesz. Minél nehezebb az autó, annál több üzemanyagod fogyaszt.

2. Ne egyedül utazz. Ha még van hely az autódban, hirdesd meg az utat és keress több utast magad mellé.

3. Kapcsold ki azokat a dolgokat, amelyek szükségtelen energiát fogyaszthatnak, mint például az ülésfűtés.

4. Válassz egy takarékos autót.

5. Mindig ellenőrizd az autót. Még akkor is, ha egy új modell. Ha nem megfelelő a gumiabroncsnyomás, több üzemanyagot fogsz használni és a gumi élettartama is rövidebb. A fékek és a lámpák ellenőrzése a biztosság miatt fontos.

6. Legyen egy állandó sebességed. A túl lassú és gyors vezetés vagy hirtelen gyorsulás sok energiát használ fel. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy az indokolatlanul lassú vezetés bizonyos helyzetekben veszélyt jelent a többi közlekedőre.

7. Ne szemetelj. Bárhol is megállsz vagy éjszakázol, a szemetedet mindig vidd magaddal. Még a gyümölcsöt se dobd el. Ha a gyümölcs nem honos az adott országban, rosszat tesz az övezetnek.

8. Egy autós túrához nem csak az autóban töltött idő számít. Amikor teheted parkold le a kocsit és használd a lábadat.

9. Tervezd meg előre az útvonalat. Hiába csábító a gondolat, hogy tervek nélkül vágunk neki az útnak, sajnos ez sok benzint fogyaszt, ami nem tesz jót a környezetnek. Ha előre megtervezed az utad, időt és pénzt is spórolsz vele.

10. Gondold át mit fogsz enni az út alatt. Persze ez is elveszi a spontaneitás hatását, de ha előre megtervezed miket fogsz enni és tudatosan vásárolsz be, kevesebb élelmiszer hulladékot fogsz termelni.

11. Vásárolj helyi termékeket. Próbálj meg minél többet helyi termelőktől és farmokról vásárolni.

környezetbarát autós túra

12. Vigyél magaddal újrahasznosítható dolgokat. Például vizespalackot, kávéscsészét, bevásárlószatyrokat, ételhordókat stb.

13. Utazz lassan. Az csak természetes, hogy az ember mindent látni szeretne. De hidd el, igazi varázslat akkor történik, ha lassan utazol és több időt adsz magadnak megismerni az adott országot. Nem mellesleg a környezetnek is jobbat tesz, ha nem vagy állandóan úton.

14. Tartsd tiszteletben a természetet. Ne etesd a vadállatokat és ne is hagyd kint éjszakára a megmaradt ételt. Amit mi fogyasztunk ételek rossz hatással vannak az állatokra és egészségügyi problémákat okozhatnak nálunk. Ha eteted őket, hozzászoknak az emberekhez és ez veszélyesebbé teszi őket.

15. Tartsd tiszteletben a többi utazót. Legyél udvarias velük szemben. A legtöbb ember élvezni szeretné a szabadban töltött időt. Tartsd a zenét és a beszélgetéseket alacsony hangerőn és te is élvezd a természet nyugalmát.

16. Ne térj le az útról. Az ösvényeket úgy tervezték, hogy ezek minimális károkat okozzanak a környezetnek. Ha letérünk az ösvényről, veszélyeztetjük a talajt és elpusztítjuk a növényzetet.

17. Mellőzd az elemeket. Az eldobható elemek csak felesleges hulladékot okoznak. Térj át felötlhető variációkra vagy a legkörnyezetbarátabb megoldásra és használj napenergiát.

18. És végül a legfontosabb: Ellensúlyozd az autó széndioxid-terhelését. Számold ki mennyi széndioxidot bocsátott ki és adományozz egy szervezetnek. Ezen vagy ezen az oldalon kiszámolhatod és ellensúlyozhatod az ökológiai lábnyomodat.

Neked is van még pár tipped egy környezetbarát autós túra megvalósításához? Ne habozz és oszd meg velünk!

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük