...

Kirándulás Angliában – A cornwalli túra

Cornwallban található Nagy-Britannia leghosszabb kitáblázott túraútvonala, a South West Coast Path. A túra 1014 kilométeren keresztül a part mentén vezet végig. Az utat eredetileg a parti őrség alakította ki, hogy a csempészeket szemmel tudják tartani. Ez az oka annak, hogy a túraútvonal leginkább a part mellett húzódik. Ez nem feltétlenül könnyíti meg a kirándulást, viszont annál szebbé teszi. Ez a kirándulás Angliában kötelező mindenki számára, aki szeretné felfedezni az ország vidéki tájait és sok időt a természetben töltene.

Megérkezés

Cornwallba egyszerű eljutni. Legkönnyebben autóval jutsz el, de Londonból vonattal és busszal is hamar ideérsz. Sőt Cornwallban még két reptér is található. Bővebb információt a South West Coast Path hivatalos oldalán találsz.

Felszerelés

Mi a 2 hetes kirándulás előtt és után is Londonban töltöttünk pár napot, így nem csak a kiránduló cuccaink voltak nálunk. Ezért döntöttünk úgy, hogy inkább diákszállókon és B&B-ben fogunk megszállni. Így nem kellett magunkkal vinni a sátrat, matracot és a főzőeszközöket. Ha sokat szeretnél sátrazni a kirándulás során, ezek a dolgok elengedhetetlenek. A legtöbb szálláshelyen kapsz ágyneműt, így hálózsákot nem feltétlenül kell magaddal vinni, ha nem sátorban alszol. Az angliai időjárás elég változatos tud lenni, így készülj fel mindenre: esőkabát, esőnadrág, hosszú és rövid nadrág, sapka, sál, meleg pulóver, rövid és hosszú ujjú pólók. Próbálj meg csak annyit magaddal vinni, ami tényleg szükséges. Mosni az út során is tudsz és egy nehéz hátizsákkal nem kellemes napi 10-20 kilométert megtenni. És a legfontosabb, elengedhetetlen kellék egy jó, kényelmes túrabakancs. Mindenképp szánj rá több időt és keresd meg a számodra megfelelőt.

kirándulás angliában

Szálláshelyek

Szállodákat, diákszállókat és B&B-ket mindenhol találni fogsz az út során. Viszont tartsd észben, hogy Cornwall a britek között is kedvelt úti célpont, így ha nem szeretnél sátrazni, sajnos az összes szálláshelyet időben le kell foglalnod.

Kempingből is akad elég a South West Coast Path mentén, igaz nem mindenhol tudsz sátrazni. A legjobb, ha ezt előre letisztázod az adott kempinggel.

Vadkempingezni elméletileg tilos Angliában. Viszont ha betartod a pár alapszabályt (vidd el a szemeted, ne rakj tüzet, a sátradat napnyugta után állítsd fel és napkelte előtt kelj megint útnak), akkor nem lehet belőle nagy gondod.

Ellátás

Az ellátás sem fog gondot okozni a kirándulás során, szupermarketokat és kávézókat mindig fogsz találni. Éppen ezért elég, ha csak 1-2 napi élelmet cipelsz magaddal. A kulacsodat is minden kávézóban és étteremben után tudod tölteni.

Legjobb utazási idő

Majdnem egész évben megfelelő az időjárás, hogy a South West Coast Path vonalán túrázz. Persze a nyári hónapoknak megvan az az előnye, hogy minden kávézó és étterem üzemel, viszont ilyenkor sokkal több az turista is és nagyon meleg tud lenni.

Mi augusztus végén túráztunk Cornwallban. Az idő végig tökéletes volt, csak az utolsó napon esett az eső. Véleményem szerint a legjobb utazási idő a főszezon előtt és után, májusban, júniusban, augusztusban és szeptemberben, van. Nincs még hőség, viszont majdnem az összes hely már nyitva van.

Nehézség

Ez a kirándulás Angliában sokszor leereszkedik a tenger szintjére és rögtön utána jön megint az emelkedő. A szintkülönbség helyenként nagyon nagy. Még ha kemping felszerelés nélkül túrázol, akkor is megerőltető tud lenni. Ezért nem árt, ha jó kondícióban vagy.

Ha esetleg útközben jönnél rá, hogy a hátizsákod túl nehéz vagy csak lusta vagy a hátizsákodat cipelni, lehetőséged van a csomagodat rögtön a következő szálláshelyedre küldeni. Ezen a linken megtalálsz hozzá minden információt.

kirándulás angliában

Vélemény

Véleményem szerint a legjobb kirándulás Angliában. Mi minden percét imádtuk a South West Coast Path mentén eltöltött időnek. Még ha az túra megerőltető is volt, a táj mindenért kárpótolt. Szinte az egész utunk a tenger mellett vezetett, így meseszép kilátás tárult elénk minden nap. És mi lehet jobb egy kirándulásnál, ahol végig a tenger sós illatát szippanthatod magadba? Az összes szálláshelyünk tiszta volt és gondozott, a helyiek mindenhol kedvesek és segítőkészek. Bármi gondunk akadt, rögtön volt aki a segítségünkre jött. Oké nem történt semmi vészes, de például mikor útitársamnak annyira kiment a bokája, hogy járni nem tudott, egy idősebb pár azonnal felajánlotta, hogy autóval elvisznek mindkét a következő szálláshelyig. Szó mi szó, mi teljesen beleszerettünk Anglia ezen részébe és biztos, hogy Cornwallt még sokszor meg fogom látogatni.

Remélem ez a rövid összefoglaló kedvet adott neked is, hogy a következő angliai utad Cornwallba vezessen.

Az összes kép (a borítóképpel együtt): © by http://abandonedtime.tumblr.com/

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük